Egomkultur

Művelődési Ház - Esztergom, Imaház utca 2/a - tel.: 33/313888, 33/501175, e-mail: egommuvhaz@invitel.hu

Könyvajánló

M e g j e l e n t:
Erdélyi Lili Ada INTERMACIONÁLÉ című könyve,
mely a Művelődési Házban megvásárolható

borito-fedel

 

Hol voltam, hol nem voltam, szavak között kóboroltam, mígnem egyszer csak azt észleleményeztem, hogy a hang-, és betűrengeteg játszani, beszélgetni akartak velem, és hóbortos, koboldos rímekben kezdtek feleselgetni bennem.  Napközben, amint tettem-vettem, míg másokkal igen komoly dolgokról eszméletlen eszméket cserélgettem, azok a mondolatok mindahányan hancúrozva, kacarászva bukfencezgettek huncutkodásra kész elmémben. Szívderítő volt ráébrednem, hogy ennek már nem csak a fele, de minden íze és strófája tréfa, így aztán vetettem irkára, papírra, ajtóra, ablakra, macskalakra, tükörre, meg a kezem ügyébe került egyéb egyebekre. Így lett, hogy a szavakkal, avagy magammal levelezésbe elegyedtem… S mivel hogy bennük a muzsikának sincsen híja, bezongorázgattam ez-opusokat jazz-ritmusokban a gombjúter klaviatúrájába.
Így valahogy történt, hogy ezek az átértelmezve átöltözött szavak, maskarás, karneváli egyedekké lettek, s akik útjukba kerülnek mindenkit jól meg is nevettetnek…  
Szóval e hóbortok, így szóbokros szóbrokként megörökültek, kötetbe kerültek!

Erdélyi Lili Ada


Ha van örömzene, akkor van örömvers is, és ha van örömvers, akkor ezek azok. Érezhetően örömből fogantak és örömmel töltik el olvasójukat. Nagyon szerethető bennük a magyar nyelv szavai-nak szépsége, zeneisége, játékossága, humora, és szinte érzéki kifejezőképessége. A tapint-ható puhaság, az érezhető illat, a hallható zene. Rímekből kikerekedő történetek: derűt varázsolnak, mosolyt fakasztanak.

Petrányi Judit - újságíró, rádiós, televíziós műsorvezető


Liliada versei szívderítőek, felemelőek, boldogítóak. És sokszor mélyen elgondolkodtatóak. Egy váratlan fintorral színt váltanak, és komolyan meghökkentenek. Ezt a fordulatot állatbőrbe és emberbőrbe bújtatott szereplői is briliánsan csinálják. Ez lenne a „macionalizmus” lényege? Akkor pontosan értem, és máris nagyon kedvelem a követőit. Legyen minél népesebb derűs és okos táboruk! Sokkal jobb lesz tőlük a világ.

Sári László Sulacius - író, kelet-kutató


Hol volt, hol nem volt...
Erdőszéli házikójában éldegél Liliada. Szeretettel-teli, barátságban bővelkedőn, vidáman, jókedvűen, (Isten is jókedvében küldte a világra.) okosan és tehetségesen.
És néha szomorkásan. Ez így dukál.
Liliada az ánti világból itt maradt előkelő nagyasszony.
Liliada nagyvilági dáma.
Liliada Örkény-Egérke.
Liliada  csoda-bogyókat gyűjtögető Jóboszorka.
Liliada dr.med.univ.javasasszony.
Gyökerekbő, magokból hogyan kell a Gerbaudéknál finomabb tortát sütni?
Kérdezd meg Liliadát!
Liliada színésznő.
Liliada búgó hangú énekesnő.
Liliada  jótollú újságíró.
Liliada nagyszerű rádiós.
Meg aztán festőművész.
És tudósa a csillagoknak...
Az éremnek két oldala van. Azt mondják, az
is több az egynél. Liliada "oldalait" még nem sikerült megszámolnom. Ha belekezdenék a számolásba, holnapra eggyel több lenne.
Liliada most éppen költ - verseket.
És szavakat ferdít. Azért költ és azért ferdít, hogy rossz kedvedet vegye, szürke óráidat, napjaidat kifényezze. Eddig csak barátai, ismerősei élvezhették okos-szellemes, senkiéhez nem hasonlítható varázslatos stílusát.
Most Te is megteheted, Kedves Olvasó.

Mohai Gábor - az MTVA bemondó-műsorveztő munkatársa


A könyv a Művelődési Házban megvásárolható, ára 1.700 Ft.